Banner

Highlights

Symposium integrale chronische zorg

Samen met ruim 60 praktijkondersteuners hebben we donderdag 27 oktober ons vijftienjarig jubileum gevierd. Het symposium stond in het teken van Integrale chronische zorg.

Cijfers

Icon

Astma praktijken 80

Patienten 4241

Icon

COPD praktijken 108

Patienten 2325

Icon

DM2 praktijken 139

Patienten 23599

Icon

HVZ praktijken 135

Patienten 14887

Icon

VVR praktijken 135

Patienten 31346

Dokterswacht Friesland lanceert app om druk op huisartsenpost te verlagen

Wie in Friesland op vrijdagavond of in het weekend een vraag over zijn of haar gezondheid heeft, kan sinds 1 oktober 2022 terecht bij de nieuwe zorgapp van Dokterswacht Friesland. De app helpt om het aantal patiënten dat belt met de huisartsenpost te verlagen. Die is immers alleen bedoeld voor spoedeisende klachten. 

Net als op veel plekken in Nederland is het ook in Friesland enorm druk op de huisartsenpost. Het aantal telefoontjes naar de post is toegenomen en er is te weinig capaciteit om alle vragen binnen de gewenste tijd te beantwoorden. 

Chat en beeldbellen
Voor de app werkt Dokterswacht Friesland samen met Medicinfo. Daarbij beantwoordt het team van Medicinfo, dat bestaat uit verpleegkundigen en huisartsen, zorgvragen die binnenkomen met de chat en via beeldbellen. 

Medicinfo ontwikkelde de app speciaal voor Dokterswacht Friesland, zodat patiënten direct hun zorgvraag kunnen stellen. Het medisch team van Medicinfo verzorgt de triage en geeft een persoonlijk medisch advies. Wanneer dat nodig is, wordt er voor de patiënt een afspraak ingepland op een huisartsenspoedpost in de regio. 

 “Door de stijgende zorgvraag neemt de druk op Dokterswacht Friesland steeds verder toe”, zegt Brigitte Bijen, manager van het Triage Centre: “We nemen verschillende stappen om die druk op ons Triage Centre en de wachttijden terug te dringen. Mede door inzet van de app willen we de zorgvragen in juiste banen leiden. Hierdoor kunnen we onze patiënten sneller helpen en wordt ons Triage Centre minder belast”. 

Meer tijd voor spoed
De app biedt voor zowel de patiënten als de huisartsenpost veel voordelen. Patiënten hoeven niet in de wachtrij aan de telefoon te blijven, maar stellen hun vraag direct via de chat. Doordat vragen via de app online worden behandeld, heeft men op de post meer tijd voor spoedgevallen. 

Het team van de huisartsenpost en het medisch team van Medicinfo werken geïntegreerd in hetzelfde huisartsenpostsysteem en volgens dezelfde werkafspraken. Daardoor wordt het gebruik van de app naadloos in het zorgproces van de huisartsenpost geïntegreerd.