Banner

Highlight

Post-hbo Ouderenzorg in de eerste lijn Noord-Nederland

In september 2021 startte voor de eerste keer de post-hbo-opleiding ‘Ouderenzorg in de eerste lijn’ in het noorden. Doktersacademie Friesland en Stethos Leeuwarden organiseerden dit in samenwerking met Inholland Academy. Deze opleiding sluit helemaal aan op de werkomgeving in Noord-Nederland.

Binnen de chronische (keten)zorg is goede samenwerking rondom de oudere patiënt erg belangrijk. Daarom is deze unieke post-hbo-opleiding opgezet, speciaal voor praktijkondersteuners. Zo kunnen we samen bouwen aan een kwaliteitsnetwerk ouderenzorg.

Terugblik

Tijdens de post-hbo-opleiding Ouderenzorg kon ik de vraagstukken waar ik in de praktijk tegenaan liep bespreken met collega’s.

Avatar
Wietske Bootsma

Cursist Post-hbo Ouderenzorg in de eerste lijn Noord-Nederland

‘Na mijn opleiding POH wilde ik mij verder ontwikkelen in ouderenzorg. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in ouderen; het proces van ouder worden, de zorg eromheen en allerlei casussen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met het motiveren van ouderen of het combineren van zorgprofessionals rondom iemand? Tijdens de post-hbo-opleiding Ouderenzorg kon ik de vraagstukken waar ik in de praktijk tegenaan liep bespreken met collega’s. Alleen daarvan leerde ik al veel.

Daarnaast hadden we goede docenten en interessante lesinhoud. Alles was herkenbaar en direct toepasbaar in de praktijk. Ik werk nu gestructureerder en kan beter de ouderenzorg vormgeven. En als ik alsnog een vraag heb, dan kan ik die vragen aan mijn klasgenoten. Dat klankbord is heel waardevol.’

Banner

Blik op de toekomst

Leren is leuk en geeft energie en door samen te leren verbeter je de samenwerking. Daarom is het fijn dat we in 2022 weer samen kunnen komen om te leren van elkaar, zowel fysiek als digitaal. Zo kunnen zorgverleners in de eigen regio elkaar ontmoeten. In 2021 misten we de fysieke lessen, maar hebben we geïnvesteerd in de mogelijkheden om digitale scholing aan te bieden. Wij zoeken voor onze scholing steeds vaker de samenwerking buiten onze regio. Een grote wens is dat scholing ook wordt aangeboden voor andere zorgverleners in samenwerking met verschillende partners. Zo kunnen we kwalitatief goede scholingen aanbieden. Wij ontwikkelen ook scholingen in opdracht. Denk dan aan het opzetten van praktisch onderwijs dat in eerste instantie landelijk was georganiseerd, maar dat is weggevallen. Want wij organiseren niet alleen onze eigen scholing, maar kunnen dit ook goed doen voor anderen. Kortom; wij gaan ons richten op samenwerken, ondersteunen en organiseren, zodat wij goede opleidingen kunnen aanbieden die aansluiten bij de wensen die leven.

Cijfers in 2021

Icon

Aantal klassikale scholingen

77

Icon

Aantal digitale scholingen

55

Icon

Aantal deelnemers

2.815

Icon

Gemiddelde beoordeling

Goed