Banner

Highlights

Drukte bij Dokterswacht Friesland

Het is erg druk bij Dokterswacht Friesland. De vraag naar zorg neemt toe door de vergrijzing. Bovendien bellen mensen regelmatig met klachten die kunnen wachten tot de volgende werkdag als de eigen huisarts er weer is. Daarnaast heeft Dokterswacht, net als in heel Nederland, te maken met een personeelstekort. Hierdoor loopt de wachttijd aan de telefoon soms onnodig hoog op.
Om de huisartsenzorg in Friesland goed toegankelijk te houden, hebben Dokterswacht Friesland, de Friese Huisartsen Vereniging (FHV) en zorgverzekeraar De Friesland in 2021 de handen ineengeslagen voor een proef met Dokter Appke: een app waarin je gezondheidsvragen kunt stellen aan een medisch team van Medicinfo.

Vernieuwing post Leeuwarden

De huisartsenpost in Leeuwarden was al jaren in een verouderde staat. De post Leeuwarden in het MCL is vorig jaar eindelijk vernieuwd. De oude ambulancehal werd verbouwd; hier zijn vier spreek-/behandelkamers in gekomen. Ook kwam er nieuwe vloerbedekking, werd het meubilair vervangen en werden de bestaande ruimtes slimmer ingedeeld. Alle ruimtes zijn opgefrist met nieuw schilderwerk.

Terugblik

De HKZ zien we echt als een hulpmiddel in plaats van een doel

Avatar
Dietha Hovinga

Adviseur kwaliteit en beleid

Dokterswacht Friesland is geaccrediteerd volgens de HKZ-norm. Dietha Hovinga, adviseur kwaliteit en beleid vertelt dat het thema ‘verbeteren’ centraal staat bij de HKZ. Wat leren we van bijvoorbeeld de informatie die we krijgen uit de patiëntonderzoeken? Onze visie is dat ‘kwaliteit’ iets is van de hele organisatie in plaats van alleen de afdeling Kwaliteit. In 2021 verbeterden we bijvoorbeeld het veilig incidenten melden. Dat valt binnen het thema patiëntveiligheid van de HKZ norm. Hiervoor hebben we nu het meldsysteem Q-base. Wat ik mooi vind is dat wij het niet doen voor de HKZ, maar dat we als organisatie ook daadwerkelijk zelf willen weten hoe en waar we kunnen verbeteren. De HKZ zien we echt als een hulpmiddel in plaats van een doel.

Banner

Blik op de toekomst

Dokterswacht of kan het wachten? Met deze boodschap willen we extra duidelijk maken dat de huisartsenpost is bedoeld voor vragen die niet kunnen wachten. In 2021 zijn we daarom gestart met de voorbereidingen voor een ‘spoed’campagne en een nieuwe website. In het 2e en 3e kwartaal van 2022 lanceren we de nieuwe campagne en website. Ook gaan we werken met Smart Planning. Smart Planning ondersteunt onze triagisten bij het sneller plannen van een afspraak met een patiënt op de huisartsenpost. Op basis van urgentie en postcode krijgt de patiënt de beste plaats en tijd voor een afspraak én krijgen de huisartsen een betere planning van hun spreekuren op de huisartsenpost.

In 2022 onderzoeken we of we gaan werken met kernteams. Een vaste groep huisartsen doet daarbij dienst op een post. Zij draaien geen nachtdienst, maar werken wel op vaste avonden. We zijn inmiddels gestart met de voorbereidingen voor een pilot in de regio.

Ook kijken we hoe we innovatieve digitale oplossingen in de toekomst verder kunnen inzetten om medewerkers te ondersteunen in hun werkzaamheden. Aandacht voor onze medewerkers vinden wij heel belangrijk en daarom zetten wij in 2022 volop in op werkgeluk.

Banner

Verrichtingen

Icon

Aantal consulten

55.347

  • 202054.805
  • 201977.305
Icon

Aantal visites

15.461

  • 202015.492
  • 201916.108
Icon

Aantal triageconsults

57.836

  • 202063.213
  • 201951.830
Icon

Totaal aantal verrichtingen

128.644

  • 2020133.510
  • 2019145.243

In dit overzicht is het effect van corona duidelijk zichtbaar. Het was rustiger aan de telefoon omdat er meerdere lockdowns waren waardoor mensen niet op pad gingen. Hierdoor waren er weinig ongelukjes, griepbesmettingen en dergelijke. Daarnaast waren veel mensen angstig voor besmetting met corona door het bezoeken van een huisartsenpost.